2017-01-30

Pustodój: przyczyny i skutki

Pustodój zdarza się często podczas udoju mechanicznego, gdy kubki udojowe pracują także wtedy, gdy w dojonej ćwiartce nie ma już mleka. Jest to zjawisko groźne, gdyż może prowadzić do uszkodzeń wymienia, a nawet do jego zapalenia – mastitis! Lepiej mu więc zapobiegać, niż potem leczyć jego niekorzystne efekty.

Gdy dochodzi do pustodoju, powoduje on uszkodzenia zarówno tkanki gruczołowej, jak i błony śluzowej strzyków. Zdarza się, że pod wpływem pękających naczyń krwionośnych w mleku pojawia się krew, co sprawia, że cała partia nie nadaje się już do niczego. Pod wpływem pustodoju mogą również zostać uszkodzone mięśnie zwieracze strzyków. Wtedy mleko wypływa z nich mimowolnie, nawet w okresach pomiędzy udojami. Uszkodzenia, urazy i pęknięcia tkanek w obrębie strzyków mogą powodować zapalenia wymienia. Dzieje się tak dlatego, że strzyki przestają być strukturą ciągłą i pojawiają się w nich miejsca, przez które bez problemu do wnętrza tkanek mogą przedostawać się drobnoustroje chorobotwórcze, przede wszystkim paciorkowce i gronkowce, które prowadzą do rozwoju mastitis. Pustodój bardzo często jest efektem źle pracujących maszyn udojowych, niewłaściwie skalibrowanych lub po prostu zaniedbanych.

Pustodój jest zjawiskiem niewskazanym, dlatego warto mu zapobiegać najlepiej, jak się da. Jeżeli w gospodarstwie są stosowane dojarki przewodowe lub bańkowe, warto dokładnie obserwować ich przezroczyste elementy (części kolektora lub przejrzyste gumy strzykowe), dzięki czemu łatwo można zauważyć moment, w którym mleko przestaje wypływać, a dojarka nadal pracuje. Warto też zainwestować w zaawansowane technologicznie dojarki, które posiadają system automatycznego zdejmowania aparatu udojowego od razu, gdy z ostatniej ćwiartki przestaje wypływać mleko. Dzięki temu pustodój nie będzie miał miejsca.

 

 

Anna Banaszkiewicz

https://www.agrofakt.pl/pustodoj-przyczyny-i-skutki/

2017-03-27

Kwasica u bydła cz. 2

Objawy Kwasica może przebiegać w postaci podklinicznej (SARA), klinicznej lub przewlekłej. Pierwsza postać...

2017-03-27

Kwasica u bydła cz. 1

Kwasica należy do najważniejszych zaburzeń metabolicznych występujących w stadach krów mlecznych....

2017-03-21

Odchów cieląt. Wciąż musimy się go uczyć

Odpajanie cieląt siarą najlepszej jakości, karmienie ich mlekiem oraz preparatem mlekozastępczym, warunki...

2017-03-13

Kukurydza w żywieniu zwierząt

Kukurydza jest najważniejszą rośliną pastewną w naszej strefie klimatycznej. W Polsce wyróżnia się dwa...

2017-03-13

Melasa w żywieniu bydła mlecznego

Racjonalne żywienie opiera się na dostarczaniu za pomocą pasz składników pokarmowych w odpowiedniej ilości i...

2017-03-08

Prawidłowa inseminacja bydła

Inseminacja jest to zabieg sztucznego unasieniania polegający na mechanicznym zdeponowaniu nasienia buhaja do...

2017-03-02

Konferencja naukowa "Jak prawidłowo odchowywać cielęta?"

Serdecznie zapraszamy hodowców, doradców żywieniowych, lekarzy weterynarii i wszystkich zainteresowanych...

2017-03-02

Robot udojowy i hala udojowa: zakup i koszty serwisu

W ostatnich latach hodowcy bydła mlecznego zaczęli się zastanawiać, co jest lepszą opcją: wyposażenie obory...

2017-02-21

Poidła na zimę

Dość sroga tegoroczna zima, znacznie mroźniejsza niż te, do których przyzwyczailiśmy się w ostatnich...

2017-02-21

Wysłodki buraczane

Wysłodki buraczane są bardzo dobrym komponentem dawek pokarmowych dla krów mlecznych, niezależnie od ich...