2017-01-30

Pustodój: przyczyny i skutki

Pustodój zdarza się często podczas udoju mechanicznego, gdy kubki udojowe pracują także wtedy, gdy w dojonej ćwiartce nie ma już mleka. Jest to zjawisko groźne, gdyż może prowadzić do uszkodzeń wymienia, a nawet do jego zapalenia – mastitis! Lepiej mu więc zapobiegać, niż potem leczyć jego niekorzystne efekty.

Gdy dochodzi do pustodoju, powoduje on uszkodzenia zarówno tkanki gruczołowej, jak i błony śluzowej strzyków. Zdarza się, że pod wpływem pękających naczyń krwionośnych w mleku pojawia się krew, co sprawia, że cała partia nie nadaje się już do niczego. Pod wpływem pustodoju mogą również zostać uszkodzone mięśnie zwieracze strzyków. Wtedy mleko wypływa z nich mimowolnie, nawet w okresach pomiędzy udojami. Uszkodzenia, urazy i pęknięcia tkanek w obrębie strzyków mogą powodować zapalenia wymienia. Dzieje się tak dlatego, że strzyki przestają być strukturą ciągłą i pojawiają się w nich miejsca, przez które bez problemu do wnętrza tkanek mogą przedostawać się drobnoustroje chorobotwórcze, przede wszystkim paciorkowce i gronkowce, które prowadzą do rozwoju mastitis. Pustodój bardzo często jest efektem źle pracujących maszyn udojowych, niewłaściwie skalibrowanych lub po prostu zaniedbanych.

Pustodój jest zjawiskiem niewskazanym, dlatego warto mu zapobiegać najlepiej, jak się da. Jeżeli w gospodarstwie są stosowane dojarki przewodowe lub bańkowe, warto dokładnie obserwować ich przezroczyste elementy (części kolektora lub przejrzyste gumy strzykowe), dzięki czemu łatwo można zauważyć moment, w którym mleko przestaje wypływać, a dojarka nadal pracuje. Warto też zainwestować w zaawansowane technologicznie dojarki, które posiadają system automatycznego zdejmowania aparatu udojowego od razu, gdy z ostatniej ćwiartki przestaje wypływać mleko. Dzięki temu pustodój nie będzie miał miejsca.

 

 

Anna Banaszkiewicz

https://www.agrofakt.pl/pustodoj-przyczyny-i-skutki/

2016-12-14

Żywienie a rozród krów mlecznych

Jednym z ważnych czynników determinujących osiągnięcie dobrych wskaźników płodności...

2016-12-14

Bolusy dla bydła

Co to są bolusy dożwaczowe, jak działają, czy są skuteczne i czy ich zastosowanie ma ekonomiczne uzasadnienie? Na...

2016-12-11

Ocena prawidłowego odpojenia cieląt siarą

Zdrowie i prawidłowy wzrost cieląt jest celem każdego hodowcy. Trzeba jednak pamiętać, że cielęta...

2016-12-06

Białko i tłuszcz chroniony w żywneniu krów mlecznych

Od białka wszystko się zaczęło. W latach siedemdziesiątych dwudziestego wieku zainteresowano się ,,białkiem...

2016-12-06

Ochrona wątroby i nerek przed mykotoksynami

Mykotoksyny to produkty przemiany materii grzybów pleśniowych głównie z rodzaju: Aspergillus,...

2016-12-02

Jak chronić krowy przed chorobami jesienią i zimą?

Nadchodzi sezon zimowy, który krowy mleczne spędzą w oborze. To także czas obniżonej odporności...

2016-12-02

Zasuszanie krów mlecznych

Wydajność mleczna krów zmniejsza się systematycznie w miarę oddalania od początku laktacji. Przed porodem...

2016-11-30

Ile wody dystarczyć krowom?

Woda jest składnikiem niezbędnym dla życia roślin, zwierząt i człowieka. Stanowi m.in. główny...

2016-11-25

Jak pielęgnować racice u bydła?

Przyczyny chorób racic i ich profilaktyka  Choroby i urazy racic stanowią dziś jedną z...

2016-11-24

Żywienie krów zasuszonych

Zasuszenie jest czasem spoczynku, który ma przygotować krowę do zbliżającej się laktacji. Okresu tego nie...