2016-12-02

Jak chronić krowy przed chorobami jesienią i zimą?

Nadchodzi sezon zimowy, który krowy mleczne spędzą w oborze. To także czas obniżonej odporności i większej podatności na choroby, co powoduje obniżenie wydajności mlecznej. Na jakie choroby należy najbardziej uważać?

Jesienią i zimą w pierwszej kolejności chorują zwierzęta osłabione, mniej odporne, utrzymywane w niewłaściwych warunkach lub źle żywione. Dlatego warto zadbać o ich prawidłowe odżywianie oraz dobre warunki w oborze, gdyż w dużym stopniu mogą się przyczynić do zwiększenia odporności krów i niższej odporności na choroby.

– Sporo uwagi należy poświęcić warunkom higienicznym, jakie panują w budynkach inwentarskich – radzi Marcin Gołębiewski z Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Olsztynie. – Istotna jest regularna dezynfekcja, systematyczna wymiana ściółki, a także utrzymywanie wewnątrz obory optymalnego mikroklimatu. Nie powinno być zbyt zimno, za wilgotno, trzeba też do minimum ograniczyć przeciągi, które szkodzą zwierzętom o wiele bardziej niż niskie temperatury.

W sezonie jesienno-zimowym krowy w oborach często chorują na zapalenie płuc. Ryzyko zachorowania jest tym większe, im gorsze warunki w budynku inwentarskim. Najgorzej jest w przypadku starych obór o niskich stropach i niewłaściwej wentylacji. Tam krowy chorują dużo częściej niż w nowoczesnych oborach, które mają lekką konstrukcję i sprawną, wydajną wentylację.

Choroby dróg oddechowych są szczególnie groźne dla młodych zwierząt, zwłaszcza dla cieląt. Oprócz kiepskich warunków w oborze zachorowaniu sprzyja też intensyfikacja hodowli, zbyt dużo zwierząt na zbyt małej powierzchni, duża rotacja zwierząt w stadzie, a także utrzymywanie w jednym pomieszczeniu krów w różnej kategorii wiekowej.

– Gdy krowy znajdują się przez całą dobę pod dachem, ich funkcje życiowe powodują, że w oborze robi się czasem zbyty wilgotno – wyjaśnia ekspert. Rozwijające się wtedy drobnoustroje chorobotwórcze mogą powodować różnego rodzaju choroby skóry. Zachorowaniu sprzyja wysokie stężenie amoniaku w oborze, zbyt duże zagęszczenie zwierząt oraz kiepskie warunki higieniczne.

Aby zminimalizować ryzyko chorób skóry, które pogarszają kondycję krów i powodują obniżenie wydajności mlecznej, warto zadbać o prawidłowe warunki higieniczne w oborze. Istotna jest dezynfekcja, zapobieganie nadmiernej wilgoci, a także żywienie krów pełnowartościową, zbilansowaną paszą.

 

Anna Banaszkiewicz

https://www.agrofakt.pl/chronic-krowy-chorobami-jesienia-zima/

2016-12-14

Żywienie a rozród krów mlecznych

Jednym z ważnych czynników determinujących osiągnięcie dobrych wskaźników płodności...

2016-12-14

Bolusy dla bydła

Co to są bolusy dożwaczowe, jak działają, czy są skuteczne i czy ich zastosowanie ma ekonomiczne uzasadnienie? Na...

2016-12-11

Ocena prawidłowego odpojenia cieląt siarą

Zdrowie i prawidłowy wzrost cieląt jest celem każdego hodowcy. Trzeba jednak pamiętać, że cielęta...

2016-12-06

Białko i tłuszcz chroniony w żywneniu krów mlecznych

Od białka wszystko się zaczęło. W latach siedemdziesiątych dwudziestego wieku zainteresowano się ,,białkiem...

2016-12-06

Ochrona wątroby i nerek przed mykotoksynami

Mykotoksyny to produkty przemiany materii grzybów pleśniowych głównie z rodzaju: Aspergillus,...

2016-12-02

Jak chronić krowy przed chorobami jesienią i zimą?

Nadchodzi sezon zimowy, który krowy mleczne spędzą w oborze. To także czas obniżonej odporności...

2016-12-02

Zasuszanie krów mlecznych

Wydajność mleczna krów zmniejsza się systematycznie w miarę oddalania od początku laktacji. Przed porodem...

2016-11-30

Ile wody dystarczyć krowom?

Woda jest składnikiem niezbędnym dla życia roślin, zwierząt i człowieka. Stanowi m.in. główny...

2016-11-25

Jak pielęgnować racice u bydła?

Przyczyny chorób racic i ich profilaktyka  Choroby i urazy racic stanowią dziś jedną z...

2016-11-24

Żywienie krów zasuszonych

Zasuszenie jest czasem spoczynku, który ma przygotować krowę do zbliżającej się laktacji. Okresu tego nie...