2017-02-21

Poidła na zimę

Dość sroga tegoroczna zima, znacznie mroźniejsza niż te, do których przyzwyczailiśmy się w ostatnich latach, zapewne w niejednej oborze spowodowała problem z nieograniczonym dostępem bydła do wody, której niedobór może powodować poważne konsekwencje produkcyjne oraz zdrowotne.

Wiele nowo powstałych obór to duże, przestronne, nieocieplone budynki o lekkiej konstrukcji, w których zimą jest dosyć chłodno. Krowom to nie przeszkadza, gdyż doskonale radzą sobie nawet w ujemnych temperaturach. Natomiast trzeba zadbać o to, by woda, którą mają w poidłach nie zamarzała, w czym mogą pomóc poidła izolowane oraz podgrzewane.

Poidła izolowane wykazują mrozoodporność nawet do -30°C. Ich działanie zbliżone jest do tego, jak działa zwykły termos. Są wykonane z tworzywa sztucznego, mają 2 ścianki, pomiędzy którymi znajduje się pianka poliuretanowa, pełniąca funkcję izolacyjną. Dzięki temu woda wewnątrz poidła nawet podczas wysokich mrozów ma temperaturę ok. 5°C. Poidło sprawdza się też latem podczas upałów, utrzymując temperaturę wody na poziomie ok. 10°C, nawet jeśli za oknem panują 30-stopniowe upały. Poidła izolowane mogą być jednokomorowe (o pojemności 25–40 l) oraz dwukomorowe (o pojemności 80–100 l). Spotykane są także czterokomorowe. Woda jest w nich automatycznie i na bieżąco uzupełniania. Zazwyczaj zaprojektowane są w ten sposób, aby zanieczyszczenia nie dostawały się do środka.

Alternatywą dla poideł izolowanych są poidła podgrzewane. Składają się one z misek oraz umieszczonych pod nimi grzałek elektrycznych. Są również wyposażone w termostat, który włącza grzałkę, gdy temperatura powietrza spadnie poniżej ustalonego poziomu. Gdy temperatura powietrza wzrasta, grzałka automatycznie się wyłącza, dzięki czemu nie trzeba obawiać się, że woda będzie zbyt ciepła i zaczną się w niej namnażać bakterie. Podobnie jak poidła izolowane, poidła podgrzewane mogą być jednokomorowe lub dwukomorowe. Te pierwsze przeznaczone są dla 20 krów, a drugie – dla 40 krów.



Andrzej Rutkowski

http://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/polskie-mleko/poidla-na-zime/

2016-12-14

Żywienie a rozród krów mlecznych

Jednym z ważnych czynników determinujących osiągnięcie dobrych wskaźników płodności...

2016-12-14

Bolusy dla bydła

Co to są bolusy dożwaczowe, jak działają, czy są skuteczne i czy ich zastosowanie ma ekonomiczne uzasadnienie? Na...

2016-12-11

Ocena prawidłowego odpojenia cieląt siarą

Zdrowie i prawidłowy wzrost cieląt jest celem każdego hodowcy. Trzeba jednak pamiętać, że cielęta...

2016-12-06

Białko i tłuszcz chroniony w żywneniu krów mlecznych

Od białka wszystko się zaczęło. W latach siedemdziesiątych dwudziestego wieku zainteresowano się ,,białkiem...

2016-12-06

Ochrona wątroby i nerek przed mykotoksynami

Mykotoksyny to produkty przemiany materii grzybów pleśniowych głównie z rodzaju: Aspergillus,...

2016-12-02

Jak chronić krowy przed chorobami jesienią i zimą?

Nadchodzi sezon zimowy, który krowy mleczne spędzą w oborze. To także czas obniżonej odporności...

2016-12-02

Zasuszanie krów mlecznych

Wydajność mleczna krów zmniejsza się systematycznie w miarę oddalania od początku laktacji. Przed porodem...

2016-11-30

Ile wody dystarczyć krowom?

Woda jest składnikiem niezbędnym dla życia roślin, zwierząt i człowieka. Stanowi m.in. główny...

2016-11-25

Jak pielęgnować racice u bydła?

Przyczyny chorób racic i ich profilaktyka  Choroby i urazy racic stanowią dziś jedną z...

2016-11-24

Żywienie krów zasuszonych

Zasuszenie jest czasem spoczynku, który ma przygotować krowę do zbliżającej się laktacji. Okresu tego nie...