2016-11-25

Jak pielęgnować racice u bydła?

Przyczyny chorób racic i ich profilaktyka

 Choroby i urazy racic stanowią dziś jedną z głównych przyczyn brakowania krów w stadach, zwłaszcza tam, gdzie mamy do czynienia z dużym zagęszczeniem hodowli. Schorzenia kończyn u bydła są wywoływane przez rozmaite czynniki, a do ich najczęstszych przyczyn należą:

  • niewłaściwe warunki chowu zwierząt: zbyt śliskie i wilgotne podłoże, niewłaściwa higiena obory, niewłaściwie ustawione koryta
  • ograniczenie lub brak ruchu, co uniemożliwia ścieranie się rogu racicznego
  • niewłaściwa dieta
  • uwarunkowania genetyczne
  • zwiększona masa ciała zwierząt i ich wydajność
  • brak lub niewłaściwa pielęgnacja racic

Zgodnie z zasadą, iż łatwiej zapobiegać niż leczyć, warunkiem zachowaniu dobrej kondycji zwierząt jest profilaktyka schorzeń i urazów kończyn, polegająca na zapewnieniu im odpowiedniej diety i warunków zoohigienicznych. Bardzo istotną kwestią w profilaktyce chorób racic jest także ich odpowiednia pielęgnacja, a więc regularna dezynfekcja i korekcja. Zabiegi te powinny być wykonywane regularnie i w sposób fachowy, dlatego przed ich wykonaniem warto wyposażyć się w niezbędną wiedzę i akcesoria do pielęgnacji racic.

Dezynfekcja racic

Racice, ze względu na ciągły kontakt z podłożem, w tym z kałem i moczem są szczególnie narażone na zakażenia drobnoustrojami, które stają się przyczyną rozmaitych chorób zwierząt. Choroby racic wywołane przez zakażenia patogenami to między innymi: kulawizna, zapalenie skóry palców (choroba Mortellaro), zanokcica (ropowica międzypalcowa), choroba linii białej czy gnicie rogu. W profilaktyce chorób wywołanych przez zakażenia racic bardzo istotne jest utrzymanie odpowiedniej higieny obory oraz ciągów komunikacyjnych: regularne usuwanie obornika, wymiana ściółki, dokładne czyszczenie i dezynfekcja obór co najmniej dwa razy w roku, natychmiastowe usuwanie krwi i wydzielin ropnych zwierząt z podłoża. Prostym, a skutecznym zabiegiem zapobiegającym rozwojowi infekcji kończyn wywołanych przez wirusy, bakterie lub grzyby jest kąpiel racic z zastosowaniem odpowiednich preparatów odkażających. Jeśli chcemy wykonywać ten zabieg sami, powinniśmy zaopatrzyć się w przeznaczoną do tego celu, wytrzymałą i odpowiednio wyprofilowaną wannę do dezynfekcji racic. Zabieg powinien obejmować dwa etapy: kąpiel wstępną – oczyszczającą oraz kąpiel profilaktyczno–leczniczą. Przed wejściami do obór można także umieścić maty do dezynfekcji obuwia i racic, zapobiegające roznoszeniu drobnoustrojów.

Dobra rada:

Zwierzęta dotknięte chorobami racic, zwłaszcza tymi zakaźnymi, powinny być bezwzględnie odizolowane od stada. Należy wydzielić miejsce służące do leczenia chorych osobników i zadbać o odpowiednią dezynfekcję podłoża.

Korekcja racic

Róg racicy u bydła stale narasta (ok. 3 mm miesięcznie), przy czym narastanie nie jest równomierne, gdyż przednia część ściany rogowej narasta szybciej niż róg podeszwy i opuszka. U bydła hodowanego w warunkach oborowych zakłócony zostaje proces naturalnego ścierania się racic i dochodzi do nadmiernego narastania rogu. To z kolei prowadzi z czasem do zmiany kształtu oraz ułożenia racicy, a więc do deformacji, która może powodować przeciążenie i zwyrodnienie stawów, wady postawy, ból i kulawiznę. Stąd tez niezbędne jest regularne wykonywanie zabiegu korekcji racic, a więc przycinania rogu i nadawania racicom odpowiedniego kształtu w celu zapewnienia równomiernego nacisku ciała na kończyny. Jeśli chcemy wykonać korekcję racic sami musimy wyposażyć się w wiedzę na temat jej techniki oraz odpowiednie narzędzia: nóż, kleszcze i tarnik lub tarcza szlifierska do korekcji racic. Zabieg składa się z kilku etapów:

  1. unieruchomienie kończyny i dokładne oczyszczenie racicy (podeszwa i szpara międzyracicowa muszą być dobrze widoczne)
  2. zestruganie z podeszwy kruchej warstwy rogu za pomocą noża do korekcji racic
  3. obcięcie od strony podeszwy warstwy rogu ściennego za pomocą kleszczy czołowych
  4. wyrównanie krawędzi podeszwy tarnikiem lub tarczą szlifierską do korekcji racic
  5. skrócenie raciczek za pomocą kleszczy.

Pierwsza korekcja racic wykonywana jest zazwyczaj u zwierząt w wieku około 18 – 20 miesiąca życia. Zabieg powinien być powtarzany minimum dwa razy w roku, na około 4-6 tygodni przed zmianą rodzaju podłoża, a więc przed okresem pastwiskowym oraz przed powrotem zwierząt do obory na okres zimowy.

Dobra rada:

Podczas zabiegu korekcji racic powinniśmy zadbać również o własne bezpieczeństwo, dlatego zwierzę powinno być unieruchomione przez tzw. poskromy.

 

https://www.rolniknaczasie.pl/jak-pielegnowac-racice-u-bydla/

2017-03-27

Kwasica u bydła cz. 2

Objawy Kwasica może przebiegać w postaci podklinicznej (SARA), klinicznej lub przewlekłej. Pierwsza postać...

2017-03-27

Kwasica u bydła cz. 1

Kwasica należy do najważniejszych zaburzeń metabolicznych występujących w stadach krów mlecznych....

2017-03-21

Odchów cieląt. Wciąż musimy się go uczyć

Odpajanie cieląt siarą najlepszej jakości, karmienie ich mlekiem oraz preparatem mlekozastępczym, warunki...

2017-03-13

Kukurydza w żywieniu zwierząt

Kukurydza jest najważniejszą rośliną pastewną w naszej strefie klimatycznej. W Polsce wyróżnia się dwa...

2017-03-13

Melasa w żywieniu bydła mlecznego

Racjonalne żywienie opiera się na dostarczaniu za pomocą pasz składników pokarmowych w odpowiedniej ilości i...

2017-03-08

Prawidłowa inseminacja bydła

Inseminacja jest to zabieg sztucznego unasieniania polegający na mechanicznym zdeponowaniu nasienia buhaja do...

2017-03-02

Konferencja naukowa "Jak prawidłowo odchowywać cielęta?"

Serdecznie zapraszamy hodowców, doradców żywieniowych, lekarzy weterynarii i wszystkich zainteresowanych...

2017-03-02

Robot udojowy i hala udojowa: zakup i koszty serwisu

W ostatnich latach hodowcy bydła mlecznego zaczęli się zastanawiać, co jest lepszą opcją: wyposażenie obory...

2017-02-21

Poidła na zimę

Dość sroga tegoroczna zima, znacznie mroźniejsza niż te, do których przyzwyczailiśmy się w ostatnich...

2017-02-21

Wysłodki buraczane

Wysłodki buraczane są bardzo dobrym komponentem dawek pokarmowych dla krów mlecznych, niezależnie od ich...