2017-01-30

Pustodój: przyczyny i skutki

Pustodój zdarza się często podczas udoju mechanicznego, gdy kubki udojowe pracują także wtedy, gdy w dojonej ćwiartce nie ma już mleka. Jest to zjawisko groźne, gdyż może prowadzić do uszkodzeń wymienia, a nawet do jego zapalenia – mastitis! Lepiej mu więc zapobiegać, niż potem leczyć jego niekorzystne efekty.

Gdy dochodzi do pustodoju, powoduje on uszkodzenia zarówno tkanki gruczołowej, jak i błony śluzowej strzyków. Zdarza się, że pod wpływem pękających naczyń krwionośnych w mleku pojawia się krew, co sprawia, że cała partia nie nadaje się już do niczego. Pod wpływem pustodoju mogą również zostać uszkodzone mięśnie zwieracze strzyków. Wtedy mleko wypływa z nich mimowolnie, nawet w okresach pomiędzy udojami. Uszkodzenia, urazy i pęknięcia tkanek w obrębie strzyków mogą powodować zapalenia wymienia. Dzieje się tak dlatego, że strzyki przestają być strukturą ciągłą i pojawiają się w nich miejsca, przez które bez problemu do wnętrza tkanek mogą przedostawać się drobnoustroje chorobotwórcze, przede wszystkim paciorkowce i gronkowce, które prowadzą do rozwoju mastitis. Pustodój bardzo często jest efektem źle pracujących maszyn udojowych, niewłaściwie skalibrowanych lub po prostu zaniedbanych.

Pustodój jest zjawiskiem niewskazanym, dlatego warto mu zapobiegać najlepiej, jak się da. Jeżeli w gospodarstwie są stosowane dojarki przewodowe lub bańkowe, warto dokładnie obserwować ich przezroczyste elementy (części kolektora lub przejrzyste gumy strzykowe), dzięki czemu łatwo można zauważyć moment, w którym mleko przestaje wypływać, a dojarka nadal pracuje. Warto też zainwestować w zaawansowane technologicznie dojarki, które posiadają system automatycznego zdejmowania aparatu udojowego od razu, gdy z ostatniej ćwiartki przestaje wypływać mleko. Dzięki temu pustodój nie będzie miał miejsca.

 

 

Anna Banaszkiewicz

https://www.agrofakt.pl/pustodoj-przyczyny-i-skutki/

2017-01-09

Jak zrobić dobrą kiszonkę z kukurydzy?

Kiszonka… Kiszenie polega na zakwaszaniu masy roślinnej kwasem mlekowym tworzonym przez bakterie. Bakterie...

2017-01-09

Makro i mikroelementy - ważny aspekt w żywieniu bydła

Hodowcy przeżuwaczy, starając się prawidłowo żywić swoje zwierzęta, zwracają zazwyczaj uwagę na trzy składniki...

2017-01-04

Zapalenie płuc u cieląt

Pomimo stałego postępu wiedzy z zakresu fizjologii i patologii zwierząt, schorzenia dróg oddechowych bydła...

2017-01-04

Wydajność i żywienie krów mlecznych

Odpowiednio skomponowane i wymieszane pasze podane we właściwie rozdrobniony sposób i wzbogacone dodatkami są...

2016-12-30

Mocznik w żywieniu bydła

Trudno wyobrazić sobie dawkę pokarmową dla krowy mlecznej bez śruty sojowej. Jednak bardzo wysokie jej ceny...

2016-12-30

Zasady i cele stosowania dodatków kiszonkarskich

Wykorzystanie na szeroką skalę kiszonek jako podstawowych gospodarskich pasz w żywieniu bydła jest...

2016-12-27

Ciąże bliźniacze u bydła

Bydło domowe należy do zwierząt jednopłodowych co oznacza, że normą jest uzyskiwanie od jednej cielnej krowy...

2016-12-27

Profilaktyka BVD

BVD/MD jest groźną chorobą wirusową zarówno dla cieląt jak i bydła dorosłego. Według wielu lekarzy...

2016-12-20

Paratuberkuloza

Paratuberkuloza bydła to zakaźna, przewlekła choroba objawiająca się stopniowym wyniszczeniem i osłabieniem...

2016-12-20

Biegunki u cieląt

Kluczowym czynnikiem decydującym o opłacalności produkcji mlecznej bydła są zdrowe cielęta, które z czasem...