Produkty na bazie lnu

LINIA AGROLIN (LEN EKSTRUDOWANY)

AGROLIN COMPACT (pobierz ulotkę)

AGROLIN SWEET (pobierz ulotkę)

AGROLIN CP40 (pobierz ulotkę)

Len znany jest od dawna ze swoich prozdrowotnych właściwości. Z tego też względu traktowany i zaliczany jest do fitofarmaceutyków – wykazujących pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu, zawierających wyłącznie czynne pochodzenia roślinnego.

Len jest bogatym źródłem tłuszczu, białka i błonnika. Posiada znaczne ilości witamin (A, B6, D, E), niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), lecytyny, substancji śluzowych, składników mineralnych oraz wolnych aminokwasów.

Tłuszcz czyli olej lniany pochodzący z nasion z lnu oprócz funkcji energetycznej cechuje się bardzo wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) traktowanych jako witamina F. Wchodzą one w skład wszystkich tkanek organizmu, regulują wiele ważnych czynności fizjologicznych, obniżają poziom triacylogliceroli oraz glukozy we krwi. 53,3% całkowitej puli kwasów tłuszczowych w oleju lnianym stanowi kwas alfa linolenowy (ALA) należący do rodziny kwasów omega-3. Kwasy te są niezbędne do syntezy niektórych substancji biologicznie czynnych, stanowią również element budulcowy dla komórek, tkanek i narządów organizmu.

Białko lniane ma podobny skład aminokwasowy jak białko sojowe. Na szczególną uwagę zasługuje wysoki poziom argininy, kwasu asparaginowego oraz kwasu glutaminowego. W nasionach lnu znajdziemy także aminokwasy limitujące w postaci lizyny, treoniny i tyrozyny. Białka lnu to również odpowiedzialne za mechanizmy odpornościowe organizmu albuminy i globuliny oraz białka o działaniu przeciwgrzybiczym.

Włókno pokarmowe z fruktooligosacharydami i ligniną spełnia szereg korzystnych dla organizmu funkcji. Frakcja rozpuszczalna włókna działa pobudzająco na ukrwienie i perystaltykę jelit. Przyczynia się również do regulacji procesów metabolicznych, głównie obniżenia cholesterolu całkowitego i jego frakcji LDL we krwi.

Na uwagę zasługują również witaminy i składniki mineralne, które posiadają nasiona lnu. Do najważniejszych zalicza się witaminę C, która bierze udział w regeneracji witaminy E oraz karetonoidów. Witaminy z grupy B, witaminę E będącą przeciwutleniaczem, witaminę K biorącą udział w tworzeniu białek odpowiedzialnych w procesie krzepnięcia krwi oraz budowaniu kości.

Jednak poza szeregiem składników odżywczych len posiada substancje antyodżywcze (glikozydy cyjanogenne, antywitaminę B6, kwas fitynowy). Mają one niekorzystny wpływ na organizm poprzez hamowanie wchłaniania składników mineralnych (potas, wapń, cynk). Wykazują działanie toksyczne poprzez hydrolizę do cyjanowodoru, który może łączyć się z hemoglobiną.

Bardzo skutecznym sposobem na eliminację substancji antyodżywczych jest poddanie nasion lnu obróbce termicznej i ciśnieniowej jaką jest ekstruzja. Ekstrudowane nasiona lnu zachowują swoje właściwości prozdrowotne. Proces ekstruzji poprawia smakowitość a dzięki temu i pobranie paszy oraz strawność składników pokarmowych a to przekłada się na wyższe efekty produkcyjne. Dla przeżuwaczy istotny jest fakt, że proces ekstruzji zwiększa poziom białka jak i tłuszczu nieulegającego rozpadowi w żwaczu. Mamy tu do czynienia z efektem by-pass czyli z białkiem i tłuszczem chronionym. Tłuszcz niechroniony może ujemnie wpłynąć na aktywność bakterii celulolitycznych w żwaczu co ma bezpośrednie przełożenie na obniżenie strawności włókna i jednocześnie na spadek tłuszczu w mleku.

Korzyści wynikające z zastosowania produktów z rodziny AGROLIN

- wzrost koncentracji energii w dawce pokarmowej

- zwiększenie produkcji mleka

- zwiększenie zawartości tłuszczu w mleku

- zwiększenie zawartości kwasów Omega-3 w mleku i mięsie (żywność funkcjonalna)

- obniżenie komórek somatycznych  mleku

- pozytywny wpływ na długowieczność i zdrowotność krów

- poprawa wyglądu, witalności i odporności zwierząt

- eliminowanie niekorzystnych efektów stresu cieplnego

- ochrona przed wystąpieniem efektu tłustej krowy w okresie okołoporodowym

- poprawa jakości siary

- poprawa wskaźników rozrodu

- zwiększenie produkcji progesteronu

- polepszenie warunków implantacji zarodków

- obniżenie śmiertelności zarodków

- podwyższenie wskaźnika inseminacji

 

Analiza gospodarstwa

Oblicz ile w praktyce kosztuje Cię wyprodukowanie kilograma mleka

zobacz więcej

PMR Stacje Paszowe i Roboty udojowe

Przeanalizuj koszty związane z produkcją mleka stosując dawkę PMR

zobacz więcej

Zdrowe ciele

Sprawdź jaki jest koszt odchowu cieląt w Twoim gospodarstwie

zobacz więcej