2017-02-21

Poidła na zimę

Dość sroga tegoroczna zima, znacznie mroźniejsza niż te, do których przyzwyczailiśmy się w ostatnich latach, zapewne w niejednej oborze spowodowała problem z nieograniczonym dostępem bydła do wody, której niedobór może powodować poważne konsekwencje produkcyjne oraz zdrowotne.

Wiele nowo powstałych obór to duże, przestronne, nieocieplone budynki o lekkiej konstrukcji, w których zimą jest dosyć chłodno. Krowom to nie przeszkadza, gdyż doskonale radzą sobie nawet w ujemnych temperaturach. Natomiast trzeba zadbać o to, by woda, którą mają w poidłach nie zamarzała, w czym mogą pomóc poidła izolowane oraz podgrzewane.

Poidła izolowane wykazują mrozoodporność nawet do -30°C. Ich działanie zbliżone jest do tego, jak działa zwykły termos. Są wykonane z tworzywa sztucznego, mają 2 ścianki, pomiędzy którymi znajduje się pianka poliuretanowa, pełniąca funkcję izolacyjną. Dzięki temu woda wewnątrz poidła nawet podczas wysokich mrozów ma temperaturę ok. 5°C. Poidło sprawdza się też latem podczas upałów, utrzymując temperaturę wody na poziomie ok. 10°C, nawet jeśli za oknem panują 30-stopniowe upały. Poidła izolowane mogą być jednokomorowe (o pojemności 25–40 l) oraz dwukomorowe (o pojemności 80–100 l). Spotykane są także czterokomorowe. Woda jest w nich automatycznie i na bieżąco uzupełniania. Zazwyczaj zaprojektowane są w ten sposób, aby zanieczyszczenia nie dostawały się do środka.

Alternatywą dla poideł izolowanych są poidła podgrzewane. Składają się one z misek oraz umieszczonych pod nimi grzałek elektrycznych. Są również wyposażone w termostat, który włącza grzałkę, gdy temperatura powietrza spadnie poniżej ustalonego poziomu. Gdy temperatura powietrza wzrasta, grzałka automatycznie się wyłącza, dzięki czemu nie trzeba obawiać się, że woda będzie zbyt ciepła i zaczną się w niej namnażać bakterie. Podobnie jak poidła izolowane, poidła podgrzewane mogą być jednokomorowe lub dwukomorowe. Te pierwsze przeznaczone są dla 20 krów, a drugie – dla 40 krów.



Andrzej Rutkowski

http://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/polskie-mleko/poidla-na-zime/

2017-01-30

Pustodój: przyczyny i skutki

Pustodój zdarza się często podczas udoju mechanicznego, gdy kubki udojowe pracują także wtedy, gdy...

2017-01-30

Leczenie stanów zapalnych narządu ruchu

Kulawizny są obecnie jednym z najważniejszych problemów zdrowotnych dotykających stada bydła mlecznego. Pod...

2017-01-26

Możliwości ograniczania komórek somatycznych w mleku

W Polsce produkcja mleka ma największy udział w procentowej, globalnej produkcji rolniczej, a dla wielu...

2017-01-26

Mikroflora przewodu pokarmowego a zdrowie i produkcyjność bydła

Już od dawna posiadamy wiedzę na temat korzystnej roli probiotyków w żywieniu zwierząt. Dotychczas,...

2017-01-21

TMR - za wilgotny, za suchy

Nie ma jednego schematu, w jakiej kolejności powinno się podawać paszę do wozu. To cechy indywidualne gospodarstwa i...

2017-01-21

Dekornizacja bydła

W hodowli bydła mlecznego trudno dzisiaj wyobrazić sobie krowy posiadające piękne i duże rogi. Nie tylko nowoczesne...

2017-01-20

Legowiska dla krów mlecznych

Poza czynnikami ściśle związanymi z żywieniem oraz właściwym zarządzaniem stadem krów mlecznych...

2017-01-18

Prawidłowy odchów cieląt

Wiadomo, że prawidłowy odchów cieląt wpływa korzystnie na ich wzrost, zdrowotność oraz rozwój...

2017-01-15

BCS jako narzędzie w zarządzaniu stadem krów mlecznych

Kondycja zwierzą to aktualny stan fizjologiczny, który jest wynikiem stopnia odżywienia i wytrenowania...

2017-01-12

Prawidłowy odchów jałówek

W Polsce wciąż mamy problem z odchowem jałówek. Główną przyczyną jest zbyt mała liczebność...