2016-11-24

Żywienie krów zasuszonych

Zasuszenie jest czasem spoczynku, który ma przygotować krowę do zbliżającej się laktacji. Okresu tego nie należy wykorzystywać do odchudzenia krowy, jak również do poprawy jej kondycji.

Występuje kilka modeli żywienia krów zasuszonych. Najbardziej rozpowszechnionym jest system tradycyjny, obejmujący ośmiotygodniowy okres spoczynku. W obrębie tego modelu wyróżniane są dwa podokresy: zasuszenie właściwe i okres przygotowawczy

Zasuszenie właściwe obejmuje okres od 8. do 3. tygodnia przed wycieleniem, czyli trwa około 5 tygodni. Żywienie krów w tym okresie zakłada obniżenie koncentracji energii w dawce pokarmowej dzięki zwiększeniu poziomu węglowodanów strukturalnych, a także obniżeniu zawartości białka.

Czym karmimy?

Dobrej jakości pasze objętościowe suche i soczyste powinny w pełni pokryć zapotrzebowanie pokarmowe krowy na składniki odżywcze, jeśli pobranie suchej masy kształtuje się na poziomie 1,7-2,0 % masy ciała. Odpowiednimi paszami w okresie zasuszenia właściwego są m.in.:
- kiszonka z traw,
- zielonka pastwiskowa,
- słoma zbożowa dobrej jakości (nie może być zanieczyszczona grzybami),
- siano łąkowe.

Żywienie w okresie przygotowawczym

Druga część okresu zasuszenia to okres przygotowawczy, który przypada na ostatnie trzy tygodnie przed wycieleniem. Zadaniem rolnika jest wtedy przygotowanie krowy do nadchodzącej laktacji. Na tym etapie następuje zwiększenie koncentracji energii w celu pokrycia potrzeb pokarmowych wynikających ze wzrostu płodu, a także rozpoczynającej się produkcji siary. W związku z tym należy pamiętać, aby:
• zwiększyć zawartość białka i energii w dawce pokarmowej poprzez wprowadzenie mieszanki treściwej oraz zwiększenie udziału kiszonki z kukurydzy (w żywieniu krów o wysokiej wydajności jest to podstawowa pasza objętościowa),
• maksymalna dawka pasz treściwych w ostatnim tygodniu zasuszenia nie powinna przekraczać około 0,5% masy ciała (około 3 — 4 kg/szt./dzień),
• minimalizować stres — karygodnym błędem jest wiązanie krów w tym okresie (szczególnie pierwiastek oraz krów z obór wolnostanowiskowych),
• maksymalizować pobranie suchej masy poprzez wprowadzenie do dawki pasz charakteryzujących się wysoką smakowitością,
• żywić do woli (brak niedojadów oznacza niewłaściwe żywienie),
• wycofać z dawki słomę,
• stosować przez cały okres przejściowy dodatek około 2-2,5 kg siana — pamiętajmy krowa musi przeżuwać,
• w sytuacji żywienia „tradycyjnego” zawsze jako pierwszą podawać paszę objętościową,
• regularnie kontrolować sprawność poideł,
• w sytuacji krów będących w zbyt dobrej kondycji wprowadzić na okres 2 tygodni przed wycieleniem i 2 tygodni po wycieleniu dodatek glikolu propylenowego, śrutę kukurydzianą oraz niacynę,
• w przypadku obór wolnostanowiskowych zwrócić uwagę na to, czy wszystkie krowy mają jednakową szansę dotarcia do stołu paszowego (pierwiastki, wieloródki).

***

Wielu hodowców nie przywiązuje jeszcze zbyt wielkiej wagi do okresu zasuszenia - kładą nacisk przede wszystkim na początek laktacji. Powinniśmy jednak wiedzieć, że coraz częściej okres zasuszenia nazywa się początkiem następnej laktacji. Nie przykładanie wagi do okresu zasuszenia spowodowane jest najczęściej mylnym pojęciem, że krowa która nie daje mleka, nie wymaga szczególnej opieki.

 

Krystyna Stokowska

http://www.modr.mazowsze.pl/porady-dla-rolnikow/produkcja-zwierzeca/1658-prawidlowe-zywienie-krow-zasuszonych

2017-01-30

Pustodój: przyczyny i skutki

Pustodój zdarza się często podczas udoju mechanicznego, gdy kubki udojowe pracują także wtedy, gdy...

2017-01-30

Leczenie stanów zapalnych narządu ruchu

Kulawizny są obecnie jednym z najważniejszych problemów zdrowotnych dotykających stada bydła mlecznego. Pod...

2017-01-26

Możliwości ograniczania komórek somatycznych w mleku

W Polsce produkcja mleka ma największy udział w procentowej, globalnej produkcji rolniczej, a dla wielu...

2017-01-26

Mikroflora przewodu pokarmowego a zdrowie i produkcyjność bydła

Już od dawna posiadamy wiedzę na temat korzystnej roli probiotyków w żywieniu zwierząt. Dotychczas,...

2017-01-21

TMR - za wilgotny, za suchy

Nie ma jednego schematu, w jakiej kolejności powinno się podawać paszę do wozu. To cechy indywidualne gospodarstwa i...

2017-01-21

Dekornizacja bydła

W hodowli bydła mlecznego trudno dzisiaj wyobrazić sobie krowy posiadające piękne i duże rogi. Nie tylko nowoczesne...

2017-01-20

Legowiska dla krów mlecznych

Poza czynnikami ściśle związanymi z żywieniem oraz właściwym zarządzaniem stadem krów mlecznych...

2017-01-18

Prawidłowy odchów cieląt

Wiadomo, że prawidłowy odchów cieląt wpływa korzystnie na ich wzrost, zdrowotność oraz rozwój...

2017-01-15

BCS jako narzędzie w zarządzaniu stadem krów mlecznych

Kondycja zwierzą to aktualny stan fizjologiczny, który jest wynikiem stopnia odżywienia i wytrenowania...

2017-01-12

Prawidłowy odchów jałówek

W Polsce wciąż mamy problem z odchowem jałówek. Główną przyczyną jest zbyt mała liczebność...