2016-12-02

Jak chronić krowy przed chorobami jesienią i zimą?

Nadchodzi sezon zimowy, który krowy mleczne spędzą w oborze. To także czas obniżonej odporności i większej podatności na choroby, co powoduje obniżenie wydajności mlecznej. Na jakie choroby należy najbardziej uważać?

Jesienią i zimą w pierwszej kolejności chorują zwierzęta osłabione, mniej odporne, utrzymywane w niewłaściwych warunkach lub źle żywione. Dlatego warto zadbać o ich prawidłowe odżywianie oraz dobre warunki w oborze, gdyż w dużym stopniu mogą się przyczynić do zwiększenia odporności krów i niższej odporności na choroby.

– Sporo uwagi należy poświęcić warunkom higienicznym, jakie panują w budynkach inwentarskich – radzi Marcin Gołębiewski z Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Olsztynie. – Istotna jest regularna dezynfekcja, systematyczna wymiana ściółki, a także utrzymywanie wewnątrz obory optymalnego mikroklimatu. Nie powinno być zbyt zimno, za wilgotno, trzeba też do minimum ograniczyć przeciągi, które szkodzą zwierzętom o wiele bardziej niż niskie temperatury.

W sezonie jesienno-zimowym krowy w oborach często chorują na zapalenie płuc. Ryzyko zachorowania jest tym większe, im gorsze warunki w budynku inwentarskim. Najgorzej jest w przypadku starych obór o niskich stropach i niewłaściwej wentylacji. Tam krowy chorują dużo częściej niż w nowoczesnych oborach, które mają lekką konstrukcję i sprawną, wydajną wentylację.

Choroby dróg oddechowych są szczególnie groźne dla młodych zwierząt, zwłaszcza dla cieląt. Oprócz kiepskich warunków w oborze zachorowaniu sprzyja też intensyfikacja hodowli, zbyt dużo zwierząt na zbyt małej powierzchni, duża rotacja zwierząt w stadzie, a także utrzymywanie w jednym pomieszczeniu krów w różnej kategorii wiekowej.

– Gdy krowy znajdują się przez całą dobę pod dachem, ich funkcje życiowe powodują, że w oborze robi się czasem zbyty wilgotno – wyjaśnia ekspert. Rozwijające się wtedy drobnoustroje chorobotwórcze mogą powodować różnego rodzaju choroby skóry. Zachorowaniu sprzyja wysokie stężenie amoniaku w oborze, zbyt duże zagęszczenie zwierząt oraz kiepskie warunki higieniczne.

Aby zminimalizować ryzyko chorób skóry, które pogarszają kondycję krów i powodują obniżenie wydajności mlecznej, warto zadbać o prawidłowe warunki higieniczne w oborze. Istotna jest dezynfekcja, zapobieganie nadmiernej wilgoci, a także żywienie krów pełnowartościową, zbilansowaną paszą.

 

Anna Banaszkiewicz

https://www.agrofakt.pl/chronic-krowy-chorobami-jesienia-zima/

2017-01-09

Jak zrobić dobrą kiszonkę z kukurydzy?

Kiszonka… Kiszenie polega na zakwaszaniu masy roślinnej kwasem mlekowym tworzonym przez bakterie. Bakterie...

2017-01-09

Makro i mikroelementy - ważny aspekt w żywieniu bydła

Hodowcy przeżuwaczy, starając się prawidłowo żywić swoje zwierzęta, zwracają zazwyczaj uwagę na trzy składniki...

2017-01-04

Zapalenie płuc u cieląt

Pomimo stałego postępu wiedzy z zakresu fizjologii i patologii zwierząt, schorzenia dróg oddechowych bydła...

2017-01-04

Wydajność i żywienie krów mlecznych

Odpowiednio skomponowane i wymieszane pasze podane we właściwie rozdrobniony sposób i wzbogacone dodatkami są...

2016-12-30

Mocznik w żywieniu bydła

Trudno wyobrazić sobie dawkę pokarmową dla krowy mlecznej bez śruty sojowej. Jednak bardzo wysokie jej ceny...

2016-12-30

Zasady i cele stosowania dodatków kiszonkarskich

Wykorzystanie na szeroką skalę kiszonek jako podstawowych gospodarskich pasz w żywieniu bydła jest...

2016-12-27

Ciąże bliźniacze u bydła

Bydło domowe należy do zwierząt jednopłodowych co oznacza, że normą jest uzyskiwanie od jednej cielnej krowy...

2016-12-27

Profilaktyka BVD

BVD/MD jest groźną chorobą wirusową zarówno dla cieląt jak i bydła dorosłego. Według wielu lekarzy...

2016-12-20

Paratuberkuloza

Paratuberkuloza bydła to zakaźna, przewlekła choroba objawiająca się stopniowym wyniszczeniem i osłabieniem...

2016-12-20

Biegunki u cieląt

Kluczowym czynnikiem decydującym o opłacalności produkcji mlecznej bydła są zdrowe cielęta, które z czasem...