2016-11-24

Żywienie krów zasuszonych

Zasuszenie jest czasem spoczynku, który ma przygotować krowę do zbliżającej się laktacji. Okresu tego nie należy wykorzystywać do odchudzenia krowy, jak również do poprawy jej kondycji.

Występuje kilka modeli żywienia krów zasuszonych. Najbardziej rozpowszechnionym jest system tradycyjny, obejmujący ośmiotygodniowy okres spoczynku. W obrębie tego modelu wyróżniane są dwa podokresy: zasuszenie właściwe i okres przygotowawczy

Zasuszenie właściwe obejmuje okres od 8. do 3. tygodnia przed wycieleniem, czyli trwa około 5 tygodni. Żywienie krów w tym okresie zakłada obniżenie koncentracji energii w dawce pokarmowej dzięki zwiększeniu poziomu węglowodanów strukturalnych, a także obniżeniu zawartości białka.

Czym karmimy?

Dobrej jakości pasze objętościowe suche i soczyste powinny w pełni pokryć zapotrzebowanie pokarmowe krowy na składniki odżywcze, jeśli pobranie suchej masy kształtuje się na poziomie 1,7-2,0 % masy ciała. Odpowiednimi paszami w okresie zasuszenia właściwego są m.in.:
- kiszonka z traw,
- zielonka pastwiskowa,
- słoma zbożowa dobrej jakości (nie może być zanieczyszczona grzybami),
- siano łąkowe.

Żywienie w okresie przygotowawczym

Druga część okresu zasuszenia to okres przygotowawczy, który przypada na ostatnie trzy tygodnie przed wycieleniem. Zadaniem rolnika jest wtedy przygotowanie krowy do nadchodzącej laktacji. Na tym etapie następuje zwiększenie koncentracji energii w celu pokrycia potrzeb pokarmowych wynikających ze wzrostu płodu, a także rozpoczynającej się produkcji siary. W związku z tym należy pamiętać, aby:
• zwiększyć zawartość białka i energii w dawce pokarmowej poprzez wprowadzenie mieszanki treściwej oraz zwiększenie udziału kiszonki z kukurydzy (w żywieniu krów o wysokiej wydajności jest to podstawowa pasza objętościowa),
• maksymalna dawka pasz treściwych w ostatnim tygodniu zasuszenia nie powinna przekraczać około 0,5% masy ciała (około 3 — 4 kg/szt./dzień),
• minimalizować stres — karygodnym błędem jest wiązanie krów w tym okresie (szczególnie pierwiastek oraz krów z obór wolnostanowiskowych),
• maksymalizować pobranie suchej masy poprzez wprowadzenie do dawki pasz charakteryzujących się wysoką smakowitością,
• żywić do woli (brak niedojadów oznacza niewłaściwe żywienie),
• wycofać z dawki słomę,
• stosować przez cały okres przejściowy dodatek około 2-2,5 kg siana — pamiętajmy krowa musi przeżuwać,
• w sytuacji żywienia „tradycyjnego” zawsze jako pierwszą podawać paszę objętościową,
• regularnie kontrolować sprawność poideł,
• w sytuacji krów będących w zbyt dobrej kondycji wprowadzić na okres 2 tygodni przed wycieleniem i 2 tygodni po wycieleniu dodatek glikolu propylenowego, śrutę kukurydzianą oraz niacynę,
• w przypadku obór wolnostanowiskowych zwrócić uwagę na to, czy wszystkie krowy mają jednakową szansę dotarcia do stołu paszowego (pierwiastki, wieloródki).

***

Wielu hodowców nie przywiązuje jeszcze zbyt wielkiej wagi do okresu zasuszenia - kładą nacisk przede wszystkim na początek laktacji. Powinniśmy jednak wiedzieć, że coraz częściej okres zasuszenia nazywa się początkiem następnej laktacji. Nie przykładanie wagi do okresu zasuszenia spowodowane jest najczęściej mylnym pojęciem, że krowa która nie daje mleka, nie wymaga szczególnej opieki.

 

Krystyna Stokowska

http://www.modr.mazowsze.pl/porady-dla-rolnikow/produkcja-zwierzeca/1658-prawidlowe-zywienie-krow-zasuszonych

2016-12-14

Żywienie a rozród krów mlecznych

Jednym z ważnych czynników determinujących osiągnięcie dobrych wskaźników płodności...

2016-12-14

Bolusy dla bydła

Co to są bolusy dożwaczowe, jak działają, czy są skuteczne i czy ich zastosowanie ma ekonomiczne uzasadnienie? Na...

2016-12-11

Ocena prawidłowego odpojenia cieląt siarą

Zdrowie i prawidłowy wzrost cieląt jest celem każdego hodowcy. Trzeba jednak pamiętać, że cielęta...

2016-12-06

Białko i tłuszcz chroniony w żywneniu krów mlecznych

Od białka wszystko się zaczęło. W latach siedemdziesiątych dwudziestego wieku zainteresowano się ,,białkiem...

2016-12-06

Ochrona wątroby i nerek przed mykotoksynami

Mykotoksyny to produkty przemiany materii grzybów pleśniowych głównie z rodzaju: Aspergillus,...

2016-12-02

Jak chronić krowy przed chorobami jesienią i zimą?

Nadchodzi sezon zimowy, który krowy mleczne spędzą w oborze. To także czas obniżonej odporności...

2016-12-02

Zasuszanie krów mlecznych

Wydajność mleczna krów zmniejsza się systematycznie w miarę oddalania od początku laktacji. Przed porodem...

2016-11-30

Ile wody dystarczyć krowom?

Woda jest składnikiem niezbędnym dla życia roślin, zwierząt i człowieka. Stanowi m.in. główny...

2016-11-25

Jak pielęgnować racice u bydła?

Przyczyny chorób racic i ich profilaktyka  Choroby i urazy racic stanowią dziś jedną z...

2016-11-24

Żywienie krów zasuszonych

Zasuszenie jest czasem spoczynku, który ma przygotować krowę do zbliżającej się laktacji. Okresu tego nie...