2017-03-02

Konferencja naukowa "Jak prawidłowo odchowywać cielęta?"

Serdecznie zapraszamy hodowców, doradców żywieniowych, lekarzy weterynarii i wszystkich zainteresowanych na Konferencję Naukową pt. "Jak prawidłowo odchowywać cielęta ?".

Konferencja odbędzie się 9 marca 2017r. w Krakowie.

 

Program Konferencji – 09.03.2017 r.
„Jak prawidłowo odchowywać cielęta ?”
„Rearing of calves – how to do it properly ?”

10.00-10.15 Otwarcie i przywitanie gości – Welcome ceremony
10.15-11.00 Dr lek wet. Christine Rontved (Sponsor: AquaBlend Polska / ColoQuick, Dania).

Siara – świeża, mrożona czy pasteryzowana ?
Colostrum – fresh, frozen or pasteurized ?

Tłumaczenie symultaniczne.
11.00-11.30 Dr inż. Jadwiga Flaga (UR, Kraków).

Jak wzmocnić odporność cieląt ?
How to enhance calves immunity ?

11.30-12.00 Przerwa kawowa – Coffee break
12.00-12.45 Dr Harma Berends (Trouw Nutrition, Holandia).

Jakie jest optymalne tempo wzrostu jałówek mlecznych?
What is an optimal growth rate of dairy heifers ?

Tłumaczenie symultaniczne.
12.45-13.30 Toon Joos (Schils, Belgia).

Co składa się na dobry preparat mlekozastępczy ?
What does good milk replacer mean?

Tłumaczenie symultaniczne.
13.30-14.30 Lunch
14.30-15.15 Dr Ajmal Khan (AgResearch, Nowa Zelandia; Sponsor: Polmass S.A).

Odsadzanie cieląt - jak to zrobić dobrze?
The weaning of calves - how to do it properly?

Tłumaczenie symultaniczne.
15.15-15.45 Dr inż. Paweł Górka (UR, Kraków).

Jaki starter dla cieląt ?
What kind of starter mixture?

15.45-16.30 Dr inż. Andrzej Kaczor (IZ PIB, Kraków).

Jak wiele zależy od warunków utrzymania cieląt ?
How much depends on the calves maintenance conditions ?

16.00-16.30 Dyskusja i podsumowanie – Discussion and summary of the conference

 

Wiecej informacji na stronie:

http://szkolazywienia.ur.krakow.pl/

http://szkolazywienia.ur.krakow.pl/zasoby/128/Komunikat1-2017.pdf

 

2017-01-09

Jak zrobić dobrą kiszonkę z kukurydzy?

Kiszonka… Kiszenie polega na zakwaszaniu masy roślinnej kwasem mlekowym tworzonym przez bakterie. Bakterie...

2017-01-09

Makro i mikroelementy - ważny aspekt w żywieniu bydła

Hodowcy przeżuwaczy, starając się prawidłowo żywić swoje zwierzęta, zwracają zazwyczaj uwagę na trzy składniki...

2017-01-04

Zapalenie płuc u cieląt

Pomimo stałego postępu wiedzy z zakresu fizjologii i patologii zwierząt, schorzenia dróg oddechowych bydła...

2017-01-04

Wydajność i żywienie krów mlecznych

Odpowiednio skomponowane i wymieszane pasze podane we właściwie rozdrobniony sposób i wzbogacone dodatkami są...

2016-12-30

Mocznik w żywieniu bydła

Trudno wyobrazić sobie dawkę pokarmową dla krowy mlecznej bez śruty sojowej. Jednak bardzo wysokie jej ceny...

2016-12-30

Zasady i cele stosowania dodatków kiszonkarskich

Wykorzystanie na szeroką skalę kiszonek jako podstawowych gospodarskich pasz w żywieniu bydła jest...

2016-12-27

Ciąże bliźniacze u bydła

Bydło domowe należy do zwierząt jednopłodowych co oznacza, że normą jest uzyskiwanie od jednej cielnej krowy...

2016-12-27

Profilaktyka BVD

BVD/MD jest groźną chorobą wirusową zarówno dla cieląt jak i bydła dorosłego. Według wielu lekarzy...

2016-12-20

Paratuberkuloza

Paratuberkuloza bydła to zakaźna, przewlekła choroba objawiająca się stopniowym wyniszczeniem i osłabieniem...

2016-12-20

Biegunki u cieląt

Kluczowym czynnikiem decydującym o opłacalności produkcji mlecznej bydła są zdrowe cielęta, które z czasem...