2016-11-12

Zaleganie poporodowe

Choroba jest następstwem zaburzeń gospodarki mineralnej wapniowo-fosforowej w ciąży lub po porodzie - w okresie laktacji. Charakteryzuje się osłabieniem napięcia mięśni szkieletowych, zapaścią naczyniową i depresją świadomości. U bydła najczęściej chorują wieloródki (3-8 wycieleniach) z wysoką laktacją, w okresie kilku godzin do 2-3 dni po porodzie, czasem objawy mogą wystąpić już przed porodem lub w czasie jego trwania.  Za główną przyczynę porażenia poporodowego uważa się obecnie niedobory żywieniowe, powodujące zmianę stosunku ilościowego wapnia, fosforu i magnezu (Ca : P : Mg) we krwi, co z kolei wywołuje stan zbliżony do narkozy.

Do niedawna sądzono, że schorzenie to rozwija się pod wpływem spadku poziomu Ca i wzrostu poziomu Mg, dziś natomiast szereg prac wskazuje, że w niektórych przypadkach porażenia poporodowego stężenie Ca utrzymuje się w normie lub nawet przewyższa ją (hyperkalcemia), natomiast spada we krwi zawartość fosforu (hipofosfatemia) przy jednoczesnym braku zmian w poziomie magnezu. Bezpośrednią przyczyną schorzenia w aspekcie patofizjologicznym jest niewydolność organizmu do szybkiej mobilizacji rezerw składników mineralnych z kości, w tym przede wszystkim Ca na potrzeby wzmożonej laktacji, na skutek zaburzeń mechanizmów hormonalnych sterowanych za pośrednictwem parathormonu (PTH) i kalcytoniny przy współudziale aktywnego metabolitu witaminy D, tj. 1-25 dihydrocholekalcyferolu.

Dominującymi objawami klinicznymi tego schorzenia są zmiany nerwowe o różnym stopniu nasilenia. W początkowym stadium zauważa się sztywny chód i drżenie mięśni szkieletowych. Następnie stwierdza się charakterystyczne zaleganie. Zwierzęta zwykle leżą na mostku z podkulonymi kończynami, z głową zwróconą do tyłu i opartą o podłoże. W późniejszym okresie przybierają one natomiast pozycję leżącą na boku z głową wyciągniętą do przodu. Ponadto, występują u nich okresowe napady toniczno-kloniczne, czasami o charakterze tężcowego napięcia mięśni kończyn. Obserwuje się też atonię żwacza, brak odłykania i przeżuwania oraz odbijania, a także defekacji. Występuje przy tym mierne wzdęcie żwacza oraz pojawia się wysięk z nozdrzy i duszność. Tętno jest prawie niewyczuwalne, źrenice rozszerzone, przy całkowitym braku ich odruchu. W tym stanie nie leczone zwierzęta padają po upływie kilkunastu godzin do 2 dni od chwili powstania choroby.

Zapobiegać tej chorobie można poprzez podawanie ciężarnym krowom przed porodem:

  • witaminy D lub jej metabolitów
  • preparatów wapniowych (najlepiej z chlorkiem wapnia)
  • kiszonek stabilizujących kwasy nieorganiczne oraz poprzez wpływanie na gospodarkę kwasowo-zasdową krów celem zachowania odpowiedniego stosunku kationów (Na, K, Ca, Mg, NH4) do anionów (chlorków, siarczanów, fosforanów, wodorowęglanów, organicznych reszt kwasowych) bądź też przez redukcję podaży wapnia z karmą w okresie zasuszania, z wyjątkiem ostatniego tygodnia ciąży, kiedy dochodzi do uaktywnienia się gruczołów mlekowych.

W leczeniu porażenia poporodowego u bydła stosuje się:

  • rutynowo - dożylne wlewy preparatów wapniowych
  • związki wapnia (CaCl2) podawane drogą doustną, czasami również poprzez sondę
  • przy braku efektów w leczeniu podstawowym, terapię uzupełnia się preparatami zawierającymi również sole fosforu i magnezu.
  • w sporadycznych przypadkach dodatkowo środki nasercowe

 

Biowet Puławy Sp. z o.o.

http://rolnictwo.com.pl/choroby-krow-porazenie-poporodowe-,n8733.html

2017-01-09

Jak zrobić dobrą kiszonkę z kukurydzy?

Kiszonka… Kiszenie polega na zakwaszaniu masy roślinnej kwasem mlekowym tworzonym przez bakterie. Bakterie...

2017-01-09

Makro i mikroelementy - ważny aspekt w żywieniu bydła

Hodowcy przeżuwaczy, starając się prawidłowo żywić swoje zwierzęta, zwracają zazwyczaj uwagę na trzy składniki...

2017-01-04

Zapalenie płuc u cieląt

Pomimo stałego postępu wiedzy z zakresu fizjologii i patologii zwierząt, schorzenia dróg oddechowych bydła...

2017-01-04

Wydajność i żywienie krów mlecznych

Odpowiednio skomponowane i wymieszane pasze podane we właściwie rozdrobniony sposób i wzbogacone dodatkami są...

2016-12-30

Mocznik w żywieniu bydła

Trudno wyobrazić sobie dawkę pokarmową dla krowy mlecznej bez śruty sojowej. Jednak bardzo wysokie jej ceny...

2016-12-30

Zasady i cele stosowania dodatków kiszonkarskich

Wykorzystanie na szeroką skalę kiszonek jako podstawowych gospodarskich pasz w żywieniu bydła jest...

2016-12-27

Ciąże bliźniacze u bydła

Bydło domowe należy do zwierząt jednopłodowych co oznacza, że normą jest uzyskiwanie od jednej cielnej krowy...

2016-12-27

Profilaktyka BVD

BVD/MD jest groźną chorobą wirusową zarówno dla cieląt jak i bydła dorosłego. Według wielu lekarzy...

2016-12-20

Paratuberkuloza

Paratuberkuloza bydła to zakaźna, przewlekła choroba objawiająca się stopniowym wyniszczeniem i osłabieniem...

2016-12-20

Biegunki u cieląt

Kluczowym czynnikiem decydującym o opłacalności produkcji mlecznej bydła są zdrowe cielęta, które z czasem...