2016-12-02

Jak chronić krowy przed chorobami jesienią i zimą?

Nadchodzi sezon zimowy, który krowy mleczne spędzą w oborze. To także czas obniżonej odporności i większej podatności na choroby, co powoduje obniżenie wydajności mlecznej. Na jakie choroby należy najbardziej uważać?

Jesienią i zimą w pierwszej kolejności chorują zwierzęta osłabione, mniej odporne, utrzymywane w niewłaściwych warunkach lub źle żywione. Dlatego warto zadbać o ich prawidłowe odżywianie oraz dobre warunki w oborze, gdyż w dużym stopniu mogą się przyczynić do zwiększenia odporności krów i niższej odporności na choroby.

– Sporo uwagi należy poświęcić warunkom higienicznym, jakie panują w budynkach inwentarskich – radzi Marcin Gołębiewski z Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Olsztynie. – Istotna jest regularna dezynfekcja, systematyczna wymiana ściółki, a także utrzymywanie wewnątrz obory optymalnego mikroklimatu. Nie powinno być zbyt zimno, za wilgotno, trzeba też do minimum ograniczyć przeciągi, które szkodzą zwierzętom o wiele bardziej niż niskie temperatury.

W sezonie jesienno-zimowym krowy w oborach często chorują na zapalenie płuc. Ryzyko zachorowania jest tym większe, im gorsze warunki w budynku inwentarskim. Najgorzej jest w przypadku starych obór o niskich stropach i niewłaściwej wentylacji. Tam krowy chorują dużo częściej niż w nowoczesnych oborach, które mają lekką konstrukcję i sprawną, wydajną wentylację.

Choroby dróg oddechowych są szczególnie groźne dla młodych zwierząt, zwłaszcza dla cieląt. Oprócz kiepskich warunków w oborze zachorowaniu sprzyja też intensyfikacja hodowli, zbyt dużo zwierząt na zbyt małej powierzchni, duża rotacja zwierząt w stadzie, a także utrzymywanie w jednym pomieszczeniu krów w różnej kategorii wiekowej.

– Gdy krowy znajdują się przez całą dobę pod dachem, ich funkcje życiowe powodują, że w oborze robi się czasem zbyty wilgotno – wyjaśnia ekspert. Rozwijające się wtedy drobnoustroje chorobotwórcze mogą powodować różnego rodzaju choroby skóry. Zachorowaniu sprzyja wysokie stężenie amoniaku w oborze, zbyt duże zagęszczenie zwierząt oraz kiepskie warunki higieniczne.

Aby zminimalizować ryzyko chorób skóry, które pogarszają kondycję krów i powodują obniżenie wydajności mlecznej, warto zadbać o prawidłowe warunki higieniczne w oborze. Istotna jest dezynfekcja, zapobieganie nadmiernej wilgoci, a także żywienie krów pełnowartościową, zbilansowaną paszą.

 

Anna Banaszkiewicz

https://www.agrofakt.pl/chronic-krowy-chorobami-jesienia-zima/

2017-01-30

Pustodój: przyczyny i skutki

Pustodój zdarza się często podczas udoju mechanicznego, gdy kubki udojowe pracują także wtedy, gdy...

2017-01-30

Leczenie stanów zapalnych narządu ruchu

Kulawizny są obecnie jednym z najważniejszych problemów zdrowotnych dotykających stada bydła mlecznego. Pod...

2017-01-26

Możliwości ograniczania komórek somatycznych w mleku

W Polsce produkcja mleka ma największy udział w procentowej, globalnej produkcji rolniczej, a dla wielu...

2017-01-26

Mikroflora przewodu pokarmowego a zdrowie i produkcyjność bydła

Już od dawna posiadamy wiedzę na temat korzystnej roli probiotyków w żywieniu zwierząt. Dotychczas,...

2017-01-21

TMR - za wilgotny, za suchy

Nie ma jednego schematu, w jakiej kolejności powinno się podawać paszę do wozu. To cechy indywidualne gospodarstwa i...

2017-01-21

Dekornizacja bydła

W hodowli bydła mlecznego trudno dzisiaj wyobrazić sobie krowy posiadające piękne i duże rogi. Nie tylko nowoczesne...

2017-01-20

Legowiska dla krów mlecznych

Poza czynnikami ściśle związanymi z żywieniem oraz właściwym zarządzaniem stadem krów mlecznych...

2017-01-18

Prawidłowy odchów cieląt

Wiadomo, że prawidłowy odchów cieląt wpływa korzystnie na ich wzrost, zdrowotność oraz rozwój...

2017-01-15

BCS jako narzędzie w zarządzaniu stadem krów mlecznych

Kondycja zwierzą to aktualny stan fizjologiczny, który jest wynikiem stopnia odżywienia i wytrenowania...

2017-01-12

Prawidłowy odchów jałówek

W Polsce wciąż mamy problem z odchowem jałówek. Główną przyczyną jest zbyt mała liczebność...