2017-02-21

Poidła na zimę

Dość sroga tegoroczna zima, znacznie mroźniejsza niż te, do których przyzwyczailiśmy się w ostatnich latach, zapewne w niejednej oborze spowodowała problem z nieograniczonym dostępem bydła do wody, której niedobór może powodować poważne konsekwencje produkcyjne oraz zdrowotne.

Wiele nowo powstałych obór to duże, przestronne, nieocieplone budynki o lekkiej konstrukcji, w których zimą jest dosyć chłodno. Krowom to nie przeszkadza, gdyż doskonale radzą sobie nawet w ujemnych temperaturach. Natomiast trzeba zadbać o to, by woda, którą mają w poidłach nie zamarzała, w czym mogą pomóc poidła izolowane oraz podgrzewane.

Poidła izolowane wykazują mrozoodporność nawet do -30°C. Ich działanie zbliżone jest do tego, jak działa zwykły termos. Są wykonane z tworzywa sztucznego, mają 2 ścianki, pomiędzy którymi znajduje się pianka poliuretanowa, pełniąca funkcję izolacyjną. Dzięki temu woda wewnątrz poidła nawet podczas wysokich mrozów ma temperaturę ok. 5°C. Poidło sprawdza się też latem podczas upałów, utrzymując temperaturę wody na poziomie ok. 10°C, nawet jeśli za oknem panują 30-stopniowe upały. Poidła izolowane mogą być jednokomorowe (o pojemności 25–40 l) oraz dwukomorowe (o pojemności 80–100 l). Spotykane są także czterokomorowe. Woda jest w nich automatycznie i na bieżąco uzupełniania. Zazwyczaj zaprojektowane są w ten sposób, aby zanieczyszczenia nie dostawały się do środka.

Alternatywą dla poideł izolowanych są poidła podgrzewane. Składają się one z misek oraz umieszczonych pod nimi grzałek elektrycznych. Są również wyposażone w termostat, który włącza grzałkę, gdy temperatura powietrza spadnie poniżej ustalonego poziomu. Gdy temperatura powietrza wzrasta, grzałka automatycznie się wyłącza, dzięki czemu nie trzeba obawiać się, że woda będzie zbyt ciepła i zaczną się w niej namnażać bakterie. Podobnie jak poidła izolowane, poidła podgrzewane mogą być jednokomorowe lub dwukomorowe. Te pierwsze przeznaczone są dla 20 krów, a drugie – dla 40 krów.



Andrzej Rutkowski

http://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/polskie-mleko/poidla-na-zime/

2017-03-27

Kwasica u bydła cz. 2

Objawy Kwasica może przebiegać w postaci podklinicznej (SARA), klinicznej lub przewlekłej. Pierwsza postać...

2017-03-27

Kwasica u bydła cz. 1

Kwasica należy do najważniejszych zaburzeń metabolicznych występujących w stadach krów mlecznych....

2017-03-21

Odchów cieląt. Wciąż musimy się go uczyć

Odpajanie cieląt siarą najlepszej jakości, karmienie ich mlekiem oraz preparatem mlekozastępczym, warunki...

2017-03-13

Kukurydza w żywieniu zwierząt

Kukurydza jest najważniejszą rośliną pastewną w naszej strefie klimatycznej. W Polsce wyróżnia się dwa...

2017-03-13

Melasa w żywieniu bydła mlecznego

Racjonalne żywienie opiera się na dostarczaniu za pomocą pasz składników pokarmowych w odpowiedniej ilości i...

2017-03-08

Prawidłowa inseminacja bydła

Inseminacja jest to zabieg sztucznego unasieniania polegający na mechanicznym zdeponowaniu nasienia buhaja do...

2017-03-02

Konferencja naukowa "Jak prawidłowo odchowywać cielęta?"

Serdecznie zapraszamy hodowców, doradców żywieniowych, lekarzy weterynarii i wszystkich zainteresowanych...

2017-03-02

Robot udojowy i hala udojowa: zakup i koszty serwisu

W ostatnich latach hodowcy bydła mlecznego zaczęli się zastanawiać, co jest lepszą opcją: wyposażenie obory...

2017-02-21

Poidła na zimę

Dość sroga tegoroczna zima, znacznie mroźniejsza niż te, do których przyzwyczailiśmy się w ostatnich...

2017-02-21

Wysłodki buraczane

Wysłodki buraczane są bardzo dobrym komponentem dawek pokarmowych dla krów mlecznych, niezależnie od ich...